Noticies

L'Hospital de Torrevieja participa en el Registro Español de Morbimortalidad Materna y Perinatal i compta amb tres instructors en simulació

11/07/2023

L'Hospital de Torrevieja participa en el Registro Español de Morbimortalidad Materna y Perinatal i c

Es registren les dades de l'atenció obstètrica de manera anònima i es comparteixen en l’àmbit nacional
Tres professionals del Departament de Salut de Torrevieja s'han format com a instructors en simulació
 

 L'Hospital Universitari de Torrevieja és un dels més de 70 hospitals que participa en el Registro Español de Morbimortalidad Materna y Perinatal avalat per la Societat Espanyola d'Obstetrícia i Ginecologia (SEGO), que es va iniciar al gener de 2022, i l'objectiu de la qual és millorar l'atenció i seguretat de les embarassades. 

Per a això, es registren les dades de l'atenció obstètrica de manera anònima (com ara taxa de cesàries, pes dels nounats, edat materna en el moment del part, complicacions obstètriques, etc.) i es comparteixen en l’àmbit nacional, amb el qual s'obtenen dades de més del 40 % del total de parts a Espanya, que són analitzats tant de manera global com per a cada centre.

Això permet conéixer les àrees de millora en l'atenció obstètrica i desenvolupar projectes i protocols. En aquest sentit, el doctor Cazorla, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia, del Departament de Salut de Torrevieja, i les doctores Beric i Álvarez s'han format com a instructors en simulació. Així, juntament amb l'experiència en simulació de la matrona del centre Encarna Sánchez, permet que l'Hospital Universitari de Torrevieja desenvolupe protocols i forme, de manera específica, el conjunt de professionals que desenvolupen la seua activitat en l’àrea de paritori (matrones, tècnics auxiliars en cures d'infermeria, ginecòlegs, etc.).

En aquest sentit, recentment, el centre va presentar a tot l'equip obstètric el protocol d’”Assistència a la distòcia de muscles” i el registre específic d’aquest que permetrà conéixer els casos reals que s'atenen en el centre i aconseguir així la reducció o desaparició d'una de les complicacions més importants: la paràlisi braquial obstètrica.

La formació contínua dels professionals i l'actualització dels protocols permet millorar l'atenció als pacients del Departament de Salut de Torrevieja. En el cas concret de l'atenció al part, és fonamental la simulació clínica mitjançant escenaris o models que permeten l'actuació coordinada dels equips.

El doctor Eduardo Cazorla, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia, del Departament de Salut de Torrevieja, afirma que “un dels projectes més ambiciosos del servei és precisament desenvolupar una aula de simulació amb els mitjans materials necessaris, comptant prèviament amb el primer pas que és disposar d'instructors en simulació qualificats”.

El Registro Español de Morbimortalidad Materna y Perinatal és electrònic i voluntari, basat en les bases de dades dels hospitals associats; les variables que es recullen estan definides pels estàndards internacionals i la base de dades compta amb totes les garanties d'anonimat, per tant, no s’introdueixen dades de pacients. Entre març i setembre de 2022, el Registro Español de Morbimortalidad Materna y Perinatal va incorporar més de 70 centres adherits, dels quals han contribuït a aquest estudi amb les seues dades 60.


 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital de Torrevieja participa en el Registro Español de Morbimortalidad Materna y Perinatal i compta amb tres instructors en simulació