Noticies

L’Hospital Universitari de Torrevieja incorpora la tecnologia 3D en la Cirurgia Esofàgica

22/03/2024

L’Hospital Universitari de Torrevieja incorpora la tecnologia 3D en la Cirurgia Esofàgica

  • L’operació va ser efectuada amb èxit a un pacient adult major amb un tumor de l’esòfag
  • El model anatòmic 3D ha servit a l’equip quirúrgic per a localitzar de manera més precisa la lesió i millorar-ne de manera significativa la resecció oncològica

 Un equip de cirurgians de l’Hospital Universitari de Torrevieja ha dut a terme amb èxit i de manera pionera una resecció esofàgica laparoscòpica per tumor, amb suport de la tecnologia tridimensional (3D).

La incorporació de la tecnologia 3D de manera personalitzada incrementa la taxa d’èxit en cirurgies complexes. De fet, l’equip quirúrgic dirigit pel doctor Andrés Tomás, i altres membres com el doctor Yannko González, han efectuat amb èxit esta operació a un pacient adult major amb un tumor en l’esòfag. 

El pacient va acudir al centre amb dificultat per a la ingesta, després de diversos mesos d’evolució i pèrdua de pes del 10 %. El model anatòmic 3D personalitzat ha facilitat la presa de decisions i la realització d’esta cirurgia. En concret, ha servit a l’equip quirúrgic per a localitzar de forma més precisa el tumor i millorar significativament la resecció oncològica d’este.

“La tecnologia 3D ha sigut de gran ajuda en innombrables intervencions quirúrgiques, encara que en data de hui, la seua aplicació sistemàtica en el camp de la cirurgia esofàgica i gàstrica està encara per descobrir”, ha explicat el doctor González. “Ens motiva convertir-nos en un dels hospitals capdavanters en l’aplicació d’esta tecnologia, en una patologia tan apassionant i complexa com la del càncer esòfag-gàstric”, ha afegit el cirurgià.

Més de 400 publicacions científiques avalen l’ús clínic de la tecnologia de modelatge 3D en la planificació personalitzada de cirurgia de càncer. Estos estudis destaquen la utilització de models anatòmics específics de pacients individuals per a ajudar a disminuir les complicacions intraoperatòries en la cirurgia de càncer i contribuir a l’augment de l’èxit en les intervencions.

En el desenvolupament dels models 3D treballen equips multidisciplinaris que inclouen enginyers, matemàtics, físics, així com tècnics en imatges mèdiques i radiòlegs. El procés de treball comença quan estos professionals reben, de manera anònima, imatges mèdiques i informes de radiologia a través d’una plataforma en línia. Utilitzant intel·ligència artificial i tècniques computacionals avançades, procedixen a examinar i determinar les estructures anatòmiques rellevants. 

El model 3D final es proporciona a través d’una plataforma especialitzada que facilita la planificació d’intervencions quirúrgiques. A més, existix la possibilitat que els cirurgians sol·liciten una rèplica física del model, la qual s’elabora mitjançant tècniques d’impressió 3D.

Compartir

Galeria d'imatges

L’Hospital Universitari de Torrevieja incorpora la tecnologia 3D en la Cirurgia Esofàgica