Noticies

L’Hospital Universitari de Torrevieja incorpora la cirurgia mínimament invasiva per al tractament de la coledocolitiasi en un sol temps

11/12/2023

L’Hospital Universitari de Torrevieja incorpora la cirurgia mínimament invasiva per al tractament de

  • Consisteix en el tractament de la litiasi en la via biliar a la qual s’extirpa la vesícula, tot això mitjançant un abordatge laparoendoscòpic
  • Amb la implementació d’aquesta nova tècnica, l’Hospital Universitari de Torrevieja es posa al capdavant en el tractament mínimament invasiu de la coledocolitiasi a la Comunitat Valenciana
     

El servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Torrevieja es converteix en el primer centre de la província d’Alacant que incorpora a la seua cartera de serveis la cirurgia mínimament invasiva per al tractament de la coledocolitiasi en un sol temps com a tècnica d’elecció. 

Consisteix en el tractament de la litiasi en la via biliar a la qual s’extirpa la vesícula, tot això mitjançant un abordatge laparoendoscòpic. Així, es completa el tractament amb un únic procediment en els pacients que pateixen les dues afeccions, amb seguretat i excel·lent recuperació postoperatòria dels pacients. D’aquesta manera, es redueix de manera significativa el temps d’estada hospitalària, de manera que possibilita fins i tot la cirurgia sense ingrés. 

La doctora Martínez, coordinadora de la unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital Universitari de Torrevieja, ha assegurat que “habitualment, els pacients que presenten càlculs en la via biliar són tractats mitjançant la combinació de dos o més procediments, ja que requereix una endoscòpia per a fer la neteja de la via biliar i, posteriorment, una intervenció quirúrgica per a l’extirpació de la vesícula biliar”. A més, ha afegit que “aquest nou tractament suposa una important millora perquè introdueix en una única intervenció l’extirpació de la vesícula biliar i la neteja de la via biliar mitjançant l’abordatge laparoendoscòpic”.

Això implica una reducció dels procediments als quals s’ha de sotmetre el pacient, permet solucionar aquesta patologia d’una manera més ràpida, de manera que permet disminuir el nombre d’ingressos i l’estada hospitalària, i aconsegueix un menor període de convalescència.

Amb la implementació d’aquesta nova tècnica, l’Hospital Universitari de Torrevieja s’incorpora a la resta d’hospitals que ja realitzen este tractament a la Comunitat Valenciana, sempre en el marc de la voluntat de millora contínua per a oferir el tractament òptim a la població que integra el Departament de Salut de Torrevieja.

L’adquisició per part la Conselleria de Sanitat de la tecnologia necessària ha possibilitat el desenvolupament d’aquesta tècnica. 

El doctor Andrés Tomás Gómez, cap del servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Torrevieja, ha explicat que “la presència de càlculs en la via biliar és una complicació relativament freqüent de la colelitiasi, fins a un 15%”. El tractament habitual fins al moment passava per dos procediments; l’extracció dels càlculs per via endoscòpica, realitzada per digestòlegs i, en un segon temps, la colecistectomia laparoscòpica per cirurgians. “No obstant això, cada vegada més, s’advoca per unificar els dos procediments en aquesta nova tècnica que, d’altra banda, ha de ser duta a terme específicament per cirurgians de l’àrea hepatobiliopancreàtica entrenats en aquesta”, ha afirmat.

Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica

L’Hospital  Universitari de Torrevieja compta amb una unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica que se centra en la cirurgia hepàtica, pancreàtica i biliar. Està integrada pels doctors Martínez, Galindo, Gil i Ferreras, i s’ha  dut a terme més de 20 casos emprant aquesta tècnica des que va començar la seua marxa el mes d’abril.

Compartir

Galeria d'imatges

L’Hospital Universitari de Torrevieja incorpora la cirurgia mínimament invasiva per al tractament de la coledocolitiasi en un sol temps